Články V Chotěmicích padaly rekordy. Špičky extraligy poprvé na THL.

V Chotěmicích padaly rekordy. Špičky extraligy poprvé na THL.

V sobotu 12. srpna 2017 byl v 11 hodin za doprovodu české hymny zahájen XIIII. ročník soutěže „O pohár SDH Chotěmice“. Poprvé byl zařazen do Extraligy ČR v PÚ HVP. Zároveň se zde konala i Táborská hasičská liga. Soutěžní klání probíhalo na místním hasičském hřišti, které letos prošlo velkou rekonstrukcí. Na jaře se komplet předělal náběh, zvětšil se asfaltový povrch kolem základny a vyrovnávala se i dráha. Zdejší trať přijelo vyzkoušet celkem 23 ženských a 73 mužských družstev. Nespočet lidí zavítalo do Chotěmic pouze jako obecenstvo. Své osobní rekordy si zde vylepšily téměř všechny týmy, kterým se podařilo útok dokončit.

Desátému kolu THL předcházeli velké přípravy. Malá víska nežila ničím jiným. Noční můrou však bylo počasí. Před víkendem do Čech dorazilo velké ochlazení a deštivé počasí. Celý pátek zde propršelo. V sobotu ráno to už vypadalo lépe. Nakonec bylo střídavé polojasno o teplotě kolem 20°C.    

Hlavním rozhodčím soutěže byl Jiří Šustr ze Soběslavi. Startování se ujal František Doležal z Dačic. Přípravné plato kontroloval Jaromír Bílý z SDH Chotěmice. Na koš dohlížel Pavel Přibyl z Deštné a čáru stříkání kontroloval rozhodčí Jiří Čihák z Dlouhé Lhoty. Časomíru obsluhovali kolegové ze Strmilova. Moderování se ujal Patrik Baláž z místního sboru a Jiří Kubeš z SDH Tučapy. Hudební doprovod zajišťoval Jarda Hájek.

Jelikož se zde sešel rekordní počet soutěžících, přípravný čas na základně byl zkrácen na 3 minuty. Technická četa perfektně zajišťovala rychlou výměnu družstev. Trať nasvědčovala dobrým výkonům. Nakonec v mužské kategorii padlo 12 „šestnáctkových“ časů a 17 časů pod 18 vteřin. K tomu 8 „osmnáctek“ a 2 „devatenáctky“. Další 4 pokusy byly v rozmezí do 29 vteřin a 5-krát nebylo dokončeno. V sobotu byl pokořen i rekord dráhy. V mužích ho od roku 2015 držel Žďár (16,76 s). Nyní štafetu předal Trnavě (16.01 s). Nejlepší čas dráhy na 80 metrů zde dalo áčko ze Dvorců. A to už v roce 2013. Rekord trati na 2B doposud činil 16,30 s. Stejný čas nyní dala i děvčata ze Skrochovic. Ty se tedy budou i nadále podílet na rekordu dráhy v ženské kategorii.

Vítězem soutěže v rámci THL byla Trnava z okresu Třebíč. Ve velké konkurenci získala zlato za čas 16,01 s. Bohužel škoda, že se nedostala pod hranici šestnácti vteřin. Ale i tak si kluci z jihu Čech odvezli osobní rekord. Stříbro patřilo mužům z Prchalova (okr. Nový Jičín). Časomíru zastavili na hodnotě 16,11 s.  Na stupni vítězů je doplňovaly Oponešice také z Třebíčska (16,24 s). Do první pětky se ještě vešly Jinolice Renmotor (16,26 s) a Louňovice pod Blaníkem (16,43 s). Nejrychlejší koš měl Krotějov Sport (3,54 s), nejrychlejší vodu Chotěmice (7,31 s), nejrychlejší výstřik Mladoňovice (15,01 s). Nejlepšího proudaře měla Stará Říše (15,73 s).

V ženské kategorii padly 3 časy pod hranicí 17-ti vteřin a 7 „sedmnáctek“. Dále 2 „osmnáctky“ a 2 „devatenáctky“. Poslední dokončený pokus patřil ženám z Daměnic (21,63). I zde se objevila 1 diskvalifikace (Dvorce B). Na vrchol se dostaly ženy ze Skrochovic (16,30 s), které přijeli až od Opavy. Druhé místo obsadily Louňovice pod Blaníkem (okr. Benešov). Radovaly se z času 16,42 s. Bronz patřil hasičkám ze Staré Říše u Jihlavy  (16,54 s). Nejrychleji našroubovaný koš měli ženy z Nové Včelnice (4,24 s), k tomu ještě nejrychlejší vodu (8,89 s). Nejrychlejší výstřik byl v podání žen ze Skrochovic (15,06 s). Nejlepší proudařky byly rovnou dvě, a to ze Skrochovic a z Rokytna. Obě napravo a obě shodný čas 16,10 s.    

I domácím se dařilo. Kluci si připsali nový osobák na hodnotě 16,53 s (vlevo brutálních 15,94 s). Zároveň si poprvé přispali body v extralize za 10. místo. V hodnocení Táborské ligy brali 7. místo. Také děvčata podala kvalitní čas, a to 17,17 s na obou proudech. Výsledné 5. místo v THL a 9. v EX ČR.

Závěrečný nástup proběhl v 18 hodin. Družstva na stupních vítězů obdržela poháry, ostatní zas hodnotné věcné ceny. Po ukončení soutěže pokračovala afterparty pod širým nebem. Některá družstva se zdržela, některá putovala do Zahorčic, kde se konalo nedělní kolo EX ČR v PÚ HVP.

 

Autor: Marcela Smolíková, SDH Chotěmice

Datum vytvoření: 27.8.2017 19:06

Táborská hasičská liga 2024