Články Pátému kolu THL v Tučapech kraloval tým Krotějov Sport a Kamenice nad Lipou.

Pátému kolu THL v Tučapech kraloval tým Krotějov Sport a Kamenice nad Lipou.

První červencová sobota patří již tradičně soutěži v Tučapech. Oblíbenou noční soutěž letos nahradila soutěž odpolední se startem v 17:30 hodin s nočním finále od cca 22:00. Poprat se o vítězství a o možnost zaběhnout si v nočním finále přijelo 43 týmů mužů a 20 týmů žen. Do finále postupovalo 16 týmů mužů a 8 týmů žen. Soutěžící po čtyřech letech poprvé nezmokli a dráhu se tak podařilo udržet po celou dobu soutěže v relativně dobrém stavu.

V průběhu soutěže byla k dispozici za mírný poplatek horolezecká stěna, na které se vyřadily především děti. Pro dospělé byl připraven pivní stan s pivními speciály. V nabídce byly piva od pivovarů Obora, Český Rudolec, Chotoviny a Bernard.

Hlavním rozhodčím soutěže byl Jiří Šustr z SDH Soběslav, startérem pak František Doležal z SDH Budíškovice. Na káď dohlížel Jaromír Mendl z SDH Přehořov. Na čáře stříkání číhal Jiří Čihák z Dlouhé Lhoty. Časomíru zajišťoval SDH Strmilov – Jarda, Luboš a Helenka Paulusovi společně s Rudou Séčem. Soutěž moderoval Jiří Kubeš z místního sboru za doprovodu Jardy Hájka – DJ GROVE. Na zahájení soutěže dorazili samozřejmě i starosta obce Tučapy pan Pavel Novák i starosta SDH Tučapy pan Marek Kuttelwascher. Svou návštěvou nás poctil i pan senátor a starosta Mladé Vožice pan Jaroslav Větrovský.

Nejvzdálenějším týmem byly Tučapy okr. Vyškov, kterým tímto děkujeme, že za námi opět dorazili.

Jako první se pustili na trať muži, stejně jako tomu je na denních soutěžích.

V 17:35 hodin vyběhli na trať a základny č. jedna domácí a pak už se soutěž naplno rozběhla. Letošní výsledky byly o poznání lepší, než v minulých ročnících, jelikož byla soutěž ve dne a trať nebyla promáčena deštěm. Celkem 10 týmů mužů svůj pokus dokončilo v čase pod 18s. Pak už šli časy strmě nahoru, pouze jedna 18-ctka a čtyři 19-ctky. Čas 20,57s v podání Zhoře u Tábora stačil na 16 příčku a tedy kvalifikaci do finále. Nejlépe se pokus podařil týmu Krotějov – sport (TA), který i s drobným zaváháním na rozdělovači, s časem 17 : 03s v mužské kategorii zvítězil. Druhou příčku obsadil s časem 17,32s trojnásobný tučapský vítěz SDH Žďár (JH). Třetí příčku brali za čas 17,37s hasiči z Kamenice nad Lipou. Zajímavostí pro nezasvěcené je, že strojníci z týmů Krotějov sport a Žďáru si sami upravili stroj PS 12. Tři týmy také dosáhly stejného času 17,84s, a proto u Stoklasné Lhoty (TA), Srubce (ČB) a Chlumu B (CK) rozhodoval rychlejší proud. Na bodový příděl to však nemělo vliv a všichni tři brali 10 bodů za 6. Příčku do THL.

Celkem sedm týmů svůj pokus v této kategorii nedokončilo. Tým SDH Slapy A dostal déčko za dva ulité starty. Ani následný včasný protest, rada THL neodsouhlasila a platnost déčka jednomyslně potvrdila.

V kategorii PS 12 zvítězili muži Dražice (TA), druhá Jeníčkova Lhota (TA) a třetí místo zůstalo neobsazeno, jelikož nikdo další v této kategorii nedokončil.

Krotějov sport bral vítězství i v kategorii nejrychlejší košař soutěže a nejrychlejší proudař. Nejrychlejším košařem byl Marek Palán s časem 3,62s a nejrychlejší sestřik se povedl Janu Kučerovi, kterého si Krotějov sport zapůjčil od SDH Žďár.

Ženskou kategorii opanovala děvčata z Kamenice nad Lipou (PE) s jediným časem pod 18 s. a to17,86s. Druhou příčku obsadily hasičky z SDH Ústrašice (TA) s časem 18,03 a na třetí příčku dosáhla, stále se zlepšující, děvčata z Bezděčína. Celkem pět týmů mělo neplatný pokus a padlo i jedno déčko. Za zmínku stojí ještě neúspěch děvčat z Chotěmic, která již 3x tuto soutěž vyhrála. Se zapůjčeným strojem a bez mužské technické podpory (muži byli na EXČR v PÚ) si nezkontrolovala zapnutí benzínu a jejich pokus skončil hned po přidání plynu, kdy mašina zdechla.

Nejrychlejší košařkou byla Karolína Sedláčková z Nové Včelnice (JH) s časem 4,25s. Nejrychleji srazit se povedlo levé proudařce Denče Chládkové z Bezděčína a to v čase 17,54s. 

Prémii 1000,- Kč za pokoření hranice 17s v obou kategoriích si bohužel nikdo neodnesl.

Finále mělo začít ve 22:00 hodin, bohužel bylo cca 15 minut zpoždění kvůli skládání a odvozu horolezecké stěny.  Ve finále začínala naopak děvčata. Druhý tým ze základního kola SDH Ústrašice (TA) si ve finále doběhl pro vítězství a zaslouženou finanční prémii 1500,- Kč s časem 18,44s. Třetí tým základního kola SDH Bezděčín (TA) bral druhé místo s časem 19,48s a třetí skončily Mydlovary (ČB) s časem 31,43s.

V mužském finále zvítězili stejně jako v základní části hasiči z týmu Krotějov sport s časem 15,84s a doslova tak „vyrabovali“ Tučapy. Finanční prémie 3000,- Kč byla už jen třešničkou na pomyslném dortu. Zvítězit v základním kole i ve finále se klukům povedlo i minulý týden na soutěži THL ve Slapech. Druhou příčku bral v základním kole čtvrtý Český Rudolec (JH) s časem 15,88s. O jedno místo oproti základnímu kolu si „pohoršil“ Žďár (JH), který s časem 16,38s obsadil 3. místo.

Na závěrečném vyhlášení finále byla vyhlášena kategorie Tučapský šnek (nejhorší pokus v limitu do 2min). Pohár a ceny za tuto kategorii si odvezli hasiči z Nové Vsi u Chýnova. V tipovací soutěži si dva týmy Lom a Slapy B shodně tiply, že tým Slapy ženy dosáhnou času nejblíže k 21s přesněji to bylo 21,04s. V následném losování zvítězil tým ze Slap a odnesl si tak uzenou vepřovou kýtu. Dále vylosoval hlavní rozhodčí pan Jiří Šustr tým SDH Smrkov ženy, který si odnesl sud piva.

V průběhu soutěže se oproti minulým letům, stalo nezvykle hodně úrazů.  Bohužel letos jsme podcenili přítomnost zdravotníka a k jednomu úrazu jsme byli nuceni zavolat i sanitku, která posléze ošetřila i ostatní, kdo utrpěl úraz. Všem přejeme za pořadatele rychlé uzdravení.

Zvláštní poděkování patří samozřejmě sponzorům, SK Tučapy, ale také klukům z týmu Krotějov sport, kteří nám pomáhali s přípravou soutěže, ale i v jejím průběhu.

Záznam z přímého přenosu je ke zhlédnutí na www.hasicskasoutez.cz.

Diskotéka probíhala opět až do ranních hodin, kdy se spustil déšť. Kdo vydržel až na snídani, mohl si pochutnat na výborné česnečce.

 

Jiří Kubeš, Hasiči Tučapy

Datum vytvoření: 4.7.2017 16:30

Táborská hasičská liga 2024