Články Nová Včelnice 6. 6. 2009

Nová Včelnice 6. 6. 2009

V sobotu 6. června se konala třetí soutěž zařazená do seriálu THL. I tentokrát musela soutěžní družstva cestovat do okresu Jindřichův Hradec.

Pořádajícím sborem byli hasiči z Nové Včelnice, kteří ve svém sportovním areálu přivítali
24. mužských a 10. ženských družstev. Soutěžní družstva si zde mohla vyzkoušet na jakém povrchu se běhá extraliga v požárním sportu, protože na této dráze se v minulosti extraliga běžela. Povrch náběhu a odběhu od základny byl z tartanu a zbytek dráhy travnatý. I díky těmto podmínkám se dali čekat pěkné časy. V průběhu soutěže se stala drobná závada na terčích, ale zruční opraváři Jarda a Ruda dali vše do pořádku a soutěž nadále pokračovala v rychlém tempu.

Na celkovém desátém místě skončili muži z Markvarce. Jejich času 20.39 sekundy předcházela chybička Jakuba Janáka, který na pravém proudu nestihl doběhnout dostatečně blízko k terčům a to zapříčinilo značný prostřik. Ten, kdo chtěl pomýšlet na první osmičku, musel pokořit hranici
20. sekund. Bohužel mužům z Kozmic se to nepodařilo. Ačkoli k tomu neměli daleko. Na pravém proudu Michal Dvořáček sestříkl za rovných 20. sekund a  Miroslav Roll v čase 20.26 sekundy. Což znamenalo deváté místo. Osmičku nejrychlejších zakončilo Chrbonínské áčko. Nepřesné míření proudařů na lepší umístění prostě nestačilo. Jejich výsledný čas 19.87 sekundy. Na sedmém místě se umístilo družstvo Načeradec. Při jejich pokusu se stopky zastavily na hodnotě 19.64 sekundy. Šesté místo znamenalo i postup do finále o uzené sele. Domácí nechtěli dát sele kdekomu, a proto zabojovali a jejich béčko předvedlo pěkný pokus, kterým zastoupily po nevydařeném útoku domácí áčko. Jejich výsledný čas byl 19.49 sekundy. Na pátém místě se s časem 19.31 sekundy umístilo družstvo Obrataně. Pomyslnou bramborovou si z Nové Včelnice odvezl Mirošov. Svým útokem útočili na osmnáctku, ale strmilovská časomíra ukázala čas 19.14 sekundy. S tímto časem byli poslední, kdo nepokořil hranici 19 sekund. Na třetím místě již tradičně stanuli muži z Drachkova. Na levém proudu Zbyněk Staněk srazil terč v čase 18.16 sekundy. Ale výsledný čas 18.66 stanovil Martin Uhlík na proudu pravém. Drachkovští tímto výkonem měli reálnou šanci na zvýšení náskoku nad muži ze Žďáru v průběžném bodování. Ale to Žďárští nedopustili. Jejich parádně rozběhnutý pokus dával naději na pokoření osmnáctky. Na levém proudu Jan Kortan zapůjčený z SDH Markvarec dokázal využít rychlé vody a jeho terč se rozsvítil v čase 17.35 sekundy. O něco pomaleji se voda dostala na proudnici Luboše Pauluse a to znamenalo výsledný čas 18.05 sekundy. Jediným družstvem kterému se podařilo v Nové Včelnici divákům předvést útok pod 18 sekund bylo družstvo Kunemil. Na pravém proudu Lukáš Klement srazil v čase 17.58 sekundy. Ale výsledný čas zaznamenal Ladislav Veselský na proudu levém. Ten srazil terč v čase 17.81 sekundy což znamenalo první místo a 20 bodů.

Konec mužské části byl poznamenán vydatným deštěm, který zmáčel i ženská družstva. Naštěstí netrval příliš dlouho a finále se již běželo zase za svitu sluníčka.

I soutěž žen byla velmi vyrovnaná. První pětka se vešla časy pod 21 sekund.
Tu s časem 20.90 sekundy uzavíraly ženy z Kamenice nad Lipou. Na čtvrtém místě stanuly Dvorce „B". Jejich výsledný čas byl 20.85 sekundy. Ani domácí družstvo žen se nenechalo zahanbit a povedeným útokem se vyšplhaly až na třetí místo s časem 20.27 sekundy.
První útok pod hranicí 20 sekund divákům předvedly obhájkyně z Dvoreckého áčka. Při jejich pokusu se stopky zastavily na hodnotě 19.70 sekundy. Jen škoda pomalejší vody z mašiny. Jinak by se diváci dočkali zajisté ještě lepšího výsledku. Díky tomuto drobnému zaváhání byl rozdíl mezi prvním a druhým v pořadí  téměř vteřinový. A vítězkami ženské části se po zásluze staly ženy z Chotěmic, které svým výkonem překvapily i sami sebe. Rychlá voda a dobré sestřiky proudařek z větší vzdálenosti od terčů vynesly Chotěmickým krásných  18.79 sekundy a nejrychlejší útok v ženské části soutěže.

Po soutěži žen si ještě pořadatel připravil finále, ve kterém se běželo o uzené sele. Do tohoto boje zasáhlo šest nejrychlejších mužských družstev ze základního kola. Na třetím místě s časem
18.59 sekundy stanulo domácí družstvo, tedy Nová Včelnice „B". A konečně prolomení třetích míst se dočkali i muži z Drachkova. Po jejich pokuse časomíra divákům ukázala hodnotu 16.42 sekundy. Sele nakonec neputovalo daleko. Odvezli si ho totiž muži ze Žďáru. Za svůj útok sklidili od diváků zaslouženě potlesk. Pěkný koš, rychlá voda a poměrně povedené sestřiky znamenali výsledný čas 15.41 sekundy. Jen škoda pomalejší vody na pravém proudu, na kterém zaznamenal výsledný čas Luboš Paulu, protože na proudu levém se Janu Kortanovi podařilo svůj terč srazit v krásném čase 14.80 sekundy. To bylo ze soutěžního dne v Nové Včelnici až na vyhlášení vše.

V kategorii muži se tak na průběžném prvním místě v seriálu THL sluní Žďár, který se ziskem
17. bodů dotáhl na Drachkov, s kterým má shodný počet 45. bodů. Na druhém místě je Chrbonín „A" s 32. body. A čtveřici nejlepších na třetím místě uzavírá Kunemil s počtem 30.bodů.

V ženské kategorii se na první místo zaslouženě dostaly ženy z Chotěmic. Jejich dosavadní zisk činí 24. bodů. Na druhém místě jim jsou v patách jejich pronásledovatelky z Nové Včelnice. Ty mají
20. bodů. A na třetím místě nezůstávají pozadu ani Dvorce „A". Ty zatím nasbíraly 18. bodů.

Další soutěž zařazenou do Táborské hasičské ligy pořádá družstvo Košic 13. června na místním fotbalovém hřišti. Všichni jsou srdečně zváni a zajisté se bude na co dívat. Tato trať již tradičně sedí Dvorcům, ale i Chotěmicím.

A aby těch soutěží nebylo málo, vydaly se některé sbory i na Jihlavskou Open ligu do Nevcehle, kde se běželo v neděli 7. června. Dráha byla velmi pěkně připravená a odpovídali tomu i dosahované časy. Nejrychlejším zástupcem THL byli muži z Chotěmic. Jejich excelentní výkon na všech postech znamenal výsledný čas 17.57 sekundy. Ale tento čas v těžké konkurenci znamenal „až" 7 místo. Druhým z THL byl Žďár. Výsledný čas 17.90 sekundy a 12. místo. Třetím z THL byli muži z Dvorců. Jejich čas 18.12 sekundy a 13. místo. Soutěže se také zúčastnilo družstvo z Drachkova a Chrbonína, ale bohužel bez většího úspěchu. Jihlavskou Open ligu vyhráli domácí z Nevcehle s časem
16.52 sekundy. V soutěži žen se za  THL představily pouze Chotěmice. Povzbuzené předchozím úspěchem se vydaly na svůj pokus. Čas z Včelnice již ale nezopakovaly i díku poskládanému družstvu, kdy vypomohly holky z Dvorců. Jejich čas 19.33 sekundy byl i tak pěkný. Ženskou část soutěže vyhrály opět domácí, tedy Nevcehle. Jejich útok byla pastva pro oči. Levý proud sražen v čase 15.70 sekundy a výsledný čas zaznamenán na proudu pravém, který byl sražen v čase
16.36 sekundy. Krásně strávené nedělní odpoledne. Tahle soutěž opravdu stála za dlouhé cestování.

Datum vytvoření: 9.6.2009 21:17

Táborská hasičská liga 2024